Wat is blockchain?
Blockchain is kort gezegd een ketting van digitale blokken die transacties registreren. Elk blok heeft een eigen code en is verbonden aan andere blokken. Het geheel van de blokken vormt een ketting. Als block A vastzit aan block B dan wordt de code van Block B mede bepaald door de code van de voorgaande blokken. Dit maakt het vrijwel onmogelijk om fraude te plegen aangezien een fraudeur elk blok zou moet wijzigen om niet ontdekt te worden. Het zou de zogenaamde “digital signature” aanpassen. Als de transactie gevalideerd is en het blok is toegevoegd aan de ketting, is deze permanent en niet te wijzigen. Bij de achterliggende technologie van blockchain staat veiligheid derhalve centraal.
Een ander belangrijk aspect van de blockchain technologie is het decentrale karakter. Het netwerk wordt niet beheerd door één instantie maar door alle gebruikers van het netwerk en de zogenaamde miners. Miners zijn degenen die formules oplossen zodat een transactie wordt gevalideerd. Hier worden ze voor beloond met een klein bedrag aan bijvoorbeeld bitcoin. Deze peer-to-peer netwerken worden constant geüpdatet. Alle computers staan immers in verbinding met elkaar. Het wordt niet gecontroleerd door een centrale entiteit maar door grote groep gebruikers.
Blockchain kan gebruikt worden in het betalingssysteem om nieuwe munteenheden te creëren. Het bekendste voorbeeld hiervan is de Bitcoin. Echter zijn er talloze mogelijkheden. De overheid zou bijvoorbeeld de euro kunnen koppelen aan de blockchain. Om dit te verduidelijken het volgende voorbeeld over het verschil van een euro in zijn huidige systeem, of een euro gekoppeld aan de blockchain:
Als je euro op de bank staat, beheert de bank deze euro. De bank bekijkt of je genoeg saldo hebt, verwerkt de transactie en bevestigd dat deze geslaagd is. Het systeem van een bank kan crashen en eigenlijk wordt het geld door een derde partij bewaard. Als de bank failliet gaat kent men de gevolgen. Als je euro op de blockchain staat, beheer je deze euro zelf. De technologie achter blockchain bekijkt of je genoeg saldo hebt, het netwerk verwerkt de transactie en bevestigd dat deze geslaagd is.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!